använd dig av mål i träningen

Hur vet du om du är framme utan ett mål?

Att vara en vandrare som inte har ett fastställt mål i livet är för mig en härlig känsla! Miriam Bryant har sagt någon gång att hon vill aldrig hitta sig själv, det vore så tråkigt! Och jag håller fullständigt med henne, om jag kände att jag hade ett mål i livet jag verkligen strävade mot… vad skulle då hända när jag har nått det målet? Skulle det kännas som att det tog slut då? Jag vet inte…

Jag tänker lite att livet bär mig dit det gör, självklart är det aktiva val jag gör men jag gör inte valen utifrån hur jag tänker att det ska påverka hela min framtid utan jag gör valen efter vad som känns bra eller inte. Jag går på en stig och plötsligt så dyker en ny stig upp, kanske tar jag den eller så gör jag det inte och har jag tröttnat på stigen jag går på utan att det dyker upp en ny, ja då får jag avvika från stigen och börja trampa upp en ny helt enkelt.

När behövs ett mål?

Däremot så tror jag att i vissa situationer så krävs det ett mål för att man ska orka träna och kämpa. Ibland vill man ju saker, man vill få en bättre hälsa, man vill gå ner i vikt, upp i vikt, man vill få mer energi, man vill orka lyfta mer i marklyft, man vill känna frihet kring mat, man vill ha råd med en viss resa eller liknande. De här är saker som man behöver kämpa för, man behöver anstränga sig och det kommer bli tufft på vägen. Om man då inte har ett mål, så att man vet att när jag har nått dit då är jag äntligen framme och kan sluta kämpa, hur orkar man då kämpa? Det kan handla om motion, viktnedgång eller bättre ekonomi genom att inte ta nya snabblån.

Specificera ditt mål

Det finns ju något som kallas för SMART:a mål

S – Specifikt

M – Mätbart

A – Accepterat

R – Realistiskt

T – Tidsbestämt

Det kan ju låta super avancerat att hålla på med något sånt – men det behöver absolut inte vara! Dina mål kan vara jätte enkla och små trots att du använder din av den metoden. Tänk dig själv, om ditt mål är att du vill förbättra din hälsa, hur vet du då att du har nått det målet om du inte har bestämt exakt vad det är? Då skulle det antingen kunna vara en oändlig resa eller så är det super kort. Du tar en promenad och då har du ju faktiskt gjort något för att förbättra din hälsa och sen skulle det vara klart, men troligtvis var det inte riktigt det du hade i åtanke? Bestäm istället ditt mål så att du vet när du är klar!

Du vill förbättra din hälsa. Okej, men vad innebär det för dig?

S – Bestäm hur du vill förbättra din hälsa. Exakt vad innebär förbättrad hälsa för dig.

M – Du måste kunna mäta dina resultat. Är det exempelvis att du ska bli svettig minst 1 timme om dagen?

A – Är målet accepterat av alla som påverkar det? Har du en partner? Är hen i så fall med på att du kommer göra detta?

R – Är ditt mål verkligen realistiskt?

T – När ska du ha uppnått målet?

Något som jag verkligen tycker om är det här:

träningsmål

Prova! Det kan vara stora mål och det kan vara små mål!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *